Arta lui Sri Chinmoy

Pictor, poet şi compozitor renumit, Sri Chinmoy a creat peste 250 mii de picturi abstracte, precum şi o serie unicală ce numără 16 milioane de desene cu păsări.

Încă din anii tinereţii Sri Chinmoy a remarcat ceva deosebit în pictură. În 1974, la vârsta de 43 ani, el reîncepe să picteze, ca expresie a viziunii sale spirituale.

În arta sa, Sri Chinmoy transpune în culori şi forme lumea interioară, la care are acces fiind Maestru de meditaţie şi practicând spiritualitatea pe parcursul întregii vieţi.

În creaţia contemporanului nostru găsim simplitatea şi spontaneitatea caracteristice copiilor, atunci când redă experienţele din lumea lăuntrică, invizibile pentru un ochi obişnuit: sentimentul de Pace, Frumuseţe, Bucurie.

În zilele noastre, când arta oferă lumii forme abstracte, neconcretizate, inspiraţia sa îşi găseşte exprimarea în „abstracţia nefigurativă”.

El şi-a numit colecţia de picturi „Jharna Kala”, care, tradus din limba sa maternă bengali, înseamnă „Izvorul artei”. „Această artă este spontană ca un izvor”, - spune autorul - „El nu are naştere şi nici moarte: un torent fără de început şi nemuritor”. Aceste lucrări nu sunt destinate vânzării, ci sunt expuse permanent în săli şi galerii de pe tot globul:

  • Muzeul regal Victoria şi Albert, Londra;
  • Centrul Naţional de Arte, Galeria Naţională şi Muzeul Omului, Ottawa, Canada;
  • Expoziţia ambulantă a lui Henri Geldsaler, curatorul secţiei Artele secolului 20 a Muzeului de Arte „Metropolitan”, New York;
  • Muzeul „Alexander Koenig”, Bonn, Germania;
  • Centrul Public Naţional, Washington;
  • alte peste 40 muzee şi instituţii publice din SUA, Canada şi Europa.

În perioada octombrie-noiembrie 2007, o expoziţie cu lucrările lui Sri Chinmoy a fost organizată şi la Chişinău. Timp de o lună, iubitorii de artă din ţara noastră au avut ocazia să admire o colecţie fascinantă de 60 desene cu păsări (originale) şi picturi abstracte. O expoziţie similară a fost inaugurată în decembrie 2010 şi a durat până la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Aici vizitatorii, inclusiv în cadrul unor conferinţe cu lectori din Letonia, Rusia, Ucraina, au avut ocazia să cunoască şi alte aspecte ale creaţiei maestrului: muzica, scrierile, filosofia, cultura fizică etc.