Sport

sport_sri_chinmoy.jpg

Sri Chinmoy a dus o viaţă activă, fiind un exemplu viu cum sportul poate fi un mijloc puternic de dezvoltare a adevăratului potenţial al spiritului uman. Demonstraţia acestui fapt a făcut-o cu propriile sale succese.

În 1977 Sri Chinmoy a fondat Echipa de Maraton Sri Chinmoy (Sri Chinmoy Marathon Team). Viziunea, inspiraţia, încurajarea şi  intuiţia sa au fost forţele călăuzitoare ale Echipei, care au contribuit la creşterea ei ca cel mai mare organizator de curse de rezistenţă din lume. Înţelegerea sa subtilă a potenţialului nelimitat ce se găseşte adânc în fiecare din noi l-au condus la conceperea curselor de rezistenţă care pentru alţii păreau dincolo de capacitatea umană. Exemplul cel mai de seamă este, de sigur, Cursa Autodepăşirii de 3100 Mile (3100 Mile Self-Transcendence Race), care se desfăşoară din 1997 şi rămâne până în prezent cea mai lungă cursă de alergări certificată din întreaga lume.

Sri Chinmoy însuşi a fost un atlet formidabil. Dragostea lui pentru sport, în special pentru alergări, a început în tinereţe. La vârsta de 12 ani, Chinmoy şi-a pierdut părinţii şi, împreună cu fraţii şi surorile mai mari, a părăsit Bengalul pentru a se stabili într-o comunitate spirituală din Sudul Indiei. Aici, ca şi ceilalţi membri ai ashramului, afară de disciplinele spirituale, a început să practice sporturile: atletism, volei şi fotbal. Sportul era considerat o componentă indispensabilă a modului de viaţă integral, care oferă sănătate şi dinamism vieţii spirituale. În curând Chinmoy a devenit campion la decatlon. Zilnic petrecea multe ore de antrenament în şir pe stadion. La competiţii păstra mereu spiritul autodepăşirii – se întrecea cu sine însuşi, nu cu alţi sportivi, străduindu-se totdeauna să-şi îmbunătăţească şi să-şi depăşească rezultatele, stabilind pentru sine scopuri noi şi mai dificile.

„Competiţia este bună dacă desfăşoară pentru autodepăşire, iar nu pentru demonstrarea egoului.”

Stabilit din 1964 în SUA, la vârsta de 47 de ani, Sri Chinmoy a alergat primul său maraton. Apoi a luat parte la alte 21 maratoane şi 5 ultramaratoane, a participat la probe de atletism la Jocurile Veteranilor (inclusiv la World Masters Games în Puerto Rico, 1983, şi World Veterans Games în Miyazaki/Japonia, 1993), până când o traumă i-a întrerupt cariera de alergător.

„Alergarea ne oferă mesajul autodepăşirii. În fiecare zi, în timpul alergării noi ne îndreptăm spre un nou scop… în fiece zi noi alergăm spre ţel, iar atunci când îl atingem, vrem să alergăm şi mai departe. Noi vrem să facem un timp mai bun ori să mărim distanţa. Nu există sfârşit. Alergarea înseamnă transcendere de sine constantă, care este mesajul vieţii noastre lăuntrice.”

Nelăsându-se descurajat, el a intrat pe tărâmul atleticii grele şi în curând a început să stabilească recorduri uluitoare, ce au schimbat percepţia tuturor despre ce este cu adevărat posibil. Nici în ultimele luni ale vieţii Sri Chinmoy nu a încetat dedicarea ce oferea tuturor atâta inspiraţie: în august 2007, la mai puţin de două luni până la decesul său din 11 octombrie, el a reuşit să ridice deasupra capului 800 livre (apr. 363 kg) doar cu mâna dreaptă.

În cuvintele sale: „Pe pământ există nenumăraţi oameni care nu cred în puterea interioară sau viaţa interioară. Nu pot să fiu de acord cu ei. Viaţa interioară există; spiritul există, iar abilităţile mele de a ridica greutăţi demonstrează că el poate lucra şi în materie. Eu efectuez aceste ridicări cu corpul meu fizic, însă puterea provine de la o sursă interioară, din rugăciunea şi meditaţia mea.”

Sri Chinmoy a practicat sportul nu doar de plăcere şi pentru a păstra corpul în condiţie bună, dar şi pentru că a privit sportul ca pe un mijloc de a exprima propria-i filozofie de autodepăşire, transcendere de sine. Intensitatea propriului exemplu şi dedicarea cu care îşi făcea antrenamentele i-a inspirat pe membrii Echipei de Maraton să-şi lărgească propriile capacităţi participând la sau organizând evenimente. Mulţi dintre discipolii săi încearcă să-şi întindă propriile limite, stabilind noi recorduri mondiale în diferite discipline, curse de alergări de mai multe zile, trecerea în înot a Canalului Mânecii şi cucerirea înălţimilor celor mai mari munţi de pe glob.

În termenii filosofiei lui Sri Chinmoy, un mod de viaţă echilibrat hrăneşte armonia şi pacea lăuntrică. În abordarea integrală a vieţii, care îl caracterizează, el încurajează forma fizică bună şi sportul ca mijloace de transformare personală.

Aflaţi mai multe despre:
Realizările sportive ale lui Sri Chinmoy
Scrierile lui Sri Chinmoy despre sport